Umor romanesc la Weekendul Comediei Scurte

Scurtmetrajele lui Mungiu, Porumboiu, Adrian Silisteanu si Cecilia Felméri pe 1 si 2 februarie in programul ShortsUP

Sambata si duminica, pe 1 si 2 februarie, ShortsUP propune cea mai buna metoda pentru descretirea fruntilor si ”dezghetarea” spiritelor cinefile. Doua seri consecutive de comedii scurte si bune care exploreaza tema narcisismului contemporan, o expozitie de arta colectiva si spatiu de entertainment ce tolereaza manifestarile amorului propriu. Weekendul Comediei Scurte, editia a II-a, va avea loc la Cinema Patria incepand cu ora 20:00. Trailerul evenimentului.

Selectia de filme include scurtmetraje internationale premiate dar si productii autohtone ce traverseaza treisprezece ani de umor autentic romanesc in patru scurtmetraje memorabile. Fiecare dintre cele patru povesti isi extrage inspiratia din realitatea societatii romanesti in tranzitie, rezerva inepuizabila de personaje si intamplari fermecatoare, indiferent de perioada.

Scurtmetrajul Santul (r. Adrian Silisteanu, Romania, 2012), va fi difuzat in prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul lui Adrian Silisteanu il are in prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumatatea semnificativa a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, desi se confrunta cu certuri domestice, reuseste sa-si pastreze echilibrul inradacinat de ani si ani intr-o gospodarie trainica.

pastila fericiriiPastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012) e o poveste ironica si moralista despre confortul emotional pre-fabricat, adusa la viata de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Intr-o emisiune TV, oamenii sunt rascumparati pentru frustrarile cotidiene (cum ar fi indolenta unui vanzator de la chioscul RATB) sub sloganul “Sunati acum si va veti simti razbunati!”. Dar antidepresivele televizate au efecte adverse si o foarte mare incarcatura amuzanta. Filmul a primit Premiul special la TIFF si premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.


Regizorii Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu sunt prezenti in programul ShortsUP cu doua scurtmetraje de debut care ne duc inapoi la finalul anilor ’90 si inceputul anilor 2000. Doua mostre desavarsite de haz-de-necaz ce poarta amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi vazute sau revazute sambata si duminica.  Mana lui Paulista  (r. Cristian Mungiu, Romania, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu exista nicio scapare.

calatorie la orasIn Calatorie la oras (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), un invatator timid si un sofer descurcaret isi parasesc satul pentru a lua de la oras, aflat in sarbatoare,  un ”computer conectat la internet si un colac pentru closetul primarului”. Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 si locul al doilea in sectiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.Scurtmetrajele romanesti sunt prezentate la ShortsUP cu sprijinul Atelier de Film, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” si 4 proof.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achizitionate in avans prin MyTicket si Eventim la pretul de 25  de lei pe seara sau 40 de lei pentru ambele seri (sub forma de abonament), sau la fata locului (Cinema Patria) la pretul de 35 de lei pe seara.  Detalii pe www.shortsup.ro.

Mai multe scurtmetraje

Stare