Un scurtmetraj iubit de Ileana Birsan

Intens
zerorececaldutfierbintehot short
Loading ... Loading ...

*Hot Short e o rubrica saptamanala cu filme scurte iubite de oameni pe care-i apreciem. Mai multe aici.

Ileana Birsan scrie si vorbeste despre filme, de 8 ani, in calitate de critic de cinema si jurnalist freelancer. O cititi in Dilema Veche, All Hallow, Lapunkt.ro sau BeWhere.ro. Pe langa asta, Ileana coordoneaza proiectul ”Ateliere de educatie cinematografica  pentru copii”.

Un scurtmetraj iubit de Ileana Birsan: The Haircut (r. regia Tamar Simon Hoffs, 1982)

IleanaB_HotShortShortsUP: De ce The Haircut, un film scurt din 1982 la categoria ”hot short”?

I.B.:Chiar daca n-ati vazut niciun film de sau cu Cassavetes, The Haircut va va deschide cutia cu minuni. Povestea, dar mai ales personajul vrajit de oameni mari si gesturi mici, seduc si merg in pas de dans si muzici zglobii (pentru cei mai copticei, surpriza The Bangles), cu fine tuse melancolice ce aduc aminte de Chaplin si, in general, de binele dintre oameni. In drum spre o intalnire importanta, un individ din industria muzicala vrea sa se tunda si mai are un sfert de ora la dispozitie.

Odata cu intrarea in frizerie, paseste intr-un soi de reverie, in care simple placeri si surprize neobisnuite pentru un astfel de loc il vor transporta intr-o stare aproape neverosimila. Ludicul si carismaticul cineast, John Cassavetes, joaca rolul principal si contribuie esential la senzatia de timp suspendat, intr-un context la limita realului, in care spatiul dintre oameni nu este umplut doar cu aer, ci poate contine un schimb de dragalasenii si cumsecadenii.

Nu multi debutanti au noroc de asemenea intalniri, insa regizoarea Tamar Simon Hoffs era la vremea aceea prietena cu Elizabeth Gazzara, fiica actorului Ben Gazzara, care ar fi trebuit sa joace rolul in acest film de scoala. Dar cum nu era disponibil, propunerea a ajuns la bunul sau prieten si coleg, Cassavetes, care a fost imediat de acord, dar a impus o singura conditie pentru filmarea de 24 de ore: sa fie totul si toti pregatiti, el sa intre in frizerie si sa-si joace rolul, idee care se apropie foarte mult de modalitatea de a-si lucra propriile filme, cat mai aproape de comportament, vorbe si emotii autentice.

Mai jos vezi The Haircut, scurtmetrajul recomandat de Ileana Birsan. Poti sa-ti alegi hot short-ul preferat dintr-o sumedenie de filme scurte si bune online, pe www.shortsup.ro/scurtmetraje.