Scurtmetrajul in laborator

8 scurtmetraje experimentale care-ti pun la incercare imaginatia 

Cand limbajele artistice se intersecteaza, povestile se fragmenteaza iar experienta care ajunge la public e diferita, provocatoare. Scurtmetrajul a fost si continua sa fie terenul de joaca perfect pentru creatori de toate genurile. Locul in care filmul se suprapune in voie cu arta vizuala, arta digitala, muzica, fotografia. De la ”Un Chien Andalou” a lui Buñuel  la trilogia ”Paterns” a lui Jamie Travis, estetica experimentala a filmului scurt evolueaza si inovatia n-are limite. De partea cealalta a baricadei, spectatorului ii revine misiunea de a testa noile ”masinarii” pline de labirinturi semiotice. Oricat de intortocheat ar fi drumul, descoperirea din final e pretuita la maxim.

Selectia de mai jos e o scurta calatorie in lumea experimentelor video, cu 8 scurtmetraje care-ti pun la incercare simturile si imaginatia. Enjoy! Nu uitati ca pe 11 decembrie incepe Bucharest Experimental Film Festival, evenimentul anului in materie de film de avangarda si arta vizuala. Mai multe filme experimentale gasiti pe www.shortsup.ro/scurtmetraje/genul-filmului/experimental.

1. Un Chien Andalou (r. Luis Buñuel, Salvador Dalí, Franta, 1928). Regizat in 1928 de spaniolul Luis Buñuel cu ajutorul esential al prietenului artist Salvador Dali. De provenienta suprarealista, cele 15 minute de secvente decupate din vis omit orice structura narativa clasica in favoarea unei logici freudiane.

2. Voice Over (r. Martin Rosete, Spania, 2011). Astronautul care mai are 3 minute de oxigen esti tu, la fel ca soldatul care incearca in zadar sa-si salveze viata sau pescarul care nu reuseste sa ajunga la suprafata. Orice scenariu ai alege, perspectivele sunt sumbre, iar destinul tau e dirijat de vocea unui narator agitat.

3. Films4space: Anthony Goicolea (r. Anthony Goicolea, 2013). Un scurtmetraj creat de regizorul cubanez Anthony Goicolea in cadrul campaniei ”films4peace” cu scopul de a expune diferite reprezentari artistice pe tema ”World Peace Day” (21 septembrie). Inspirat de copilaria petrecuta intr-o familie de origine cubaneza si din ritualurile petrecerilor colorate.

4. Please say something (r. David O’Reilly, Germania/Irlanda, 2008). David O’Reilly foloseste estetica digitala intr-un mod autentic si reuseste sa aduca vibe-ul notalgic intr-un univers new-age aparent lipsit de emotii. Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin (2009) si premiul cel mare la Chicago International Film Festival.

5. Patterns (r. Jamie Travis, Canada, 2005). Jamie Travis e un David Lynch al filmului scurt. Trilogia „Patterns” e cea mai importantă reprezentare a stilului lui, experimental și pictural deopotrivă.

6. Waste (r. 2012, r. Anton Groves, Damian Groves). Conceput de echipa WeAreOm (Anton Groves si Damian Groves) si produs de Studioset printr-o tehnica inedita, un mix de actiune live si animatii handmade reliefate din hartie colorata. Statement al vietii urbane populata de vicii adus la viata de Ana Ularu si Mihai Stanescu.

7. Sniffer (r. Bobbie Peers, Norway, 2006). Despre libertate si asumarea ei, nominalizat cu Palme D’or la Festivalul de film de la Cannes si premiul cel mare la European Film Award. Vazut la ShortsUP Musicology

8. What I have to offer (r. Eliot Rausch, Marea Britanie, 2012) Intr-un discurs sustinut la gala de incheiere BAFTA, regizorul Charlie Kaufman vorbeste despre societatea de consum in care discernamantul uman e anihilat de ambalaje si gadget-uri inteligente. Cu muzica si text.

Mai multe scurtmetraje

Stare