Scurtmetrajul pe harta Romaniei: ShortsUP la Brasov, Sibiu, Cluj si Timisoara

4 orase, 8 evenimente urbane, 2000 de cinefili, 35 de ore de filme scurte si bune

De aproape 5 ani, scurtmetrajele au fost prezente lunar sau sezonier in Bucuresti si au facut ocolul tarii in cautarea cinefililor pasionati de experiente culturale alternative. In ultimele 9 luni, ShortsUP a fost numitor comun pentru 8 evenimente cinematografice in Sibiu, Cluj, Timisoara si Brasov: 35 de ore de filme scurte au hranit curiozitatea a 2000 de spectatori.

”Noaptea Lunga a Filmelor Scurte” a avut loc vara trecuta consecutiv in Sibiu, Cluj, Timisoara, Brasov si Bucuresti. ShortsUP Comedy Night a combatut astenia de toamna cu portii mici de comedie in Sibiu si Timisoara iar BestOf-ul ShortsUP a readus cele mai aplaudate scurtmetraje ale ultimului an in Sibiu si Cluj.

Filmele scurte au prins viata in spatii urbane diferite, mai mainstream sau mai underground: Centrul Cultural Reduta la Brasov, Teatrul Gong la Sibiu, gradina de vara de la Filarmonica /Clubul Porto Arte din Timisoara si Cinema Victoria din Cluj. Fiecare experienta ShortsUP a fost unica caci de fiecare data povestile de pe ecran au rezonat diferit la vibratia fiecarui oras. Cateodata au fost animate de concerte si DJ-sets, alteori de expozitii, workshopuri de cinematografie, vin fiert si prajituri de casa. Oamenii zambitori au fost o constanta, la fel si filmele scurte si bune, emotiile concentrate, energiile pozitive, discutiile si schimburile de idei. Pe scurt: ShortsUP s-a integrat perfect in cultura urbana a fiecarui oras nou explorat. Calatoria continua!

Mara Oprisiu, organizator ShortsUP Brasov: ”As putea sa va povestesc despre cum se transformi o zi obisnuita intr-una extraordinara. ShortsUP la umbra Tampei, adica versiunea noua a unui basm vechi. De la miezul noptii pana la rasarit, un flux continuu de curiosi, de doritori de basme ale cinematografiei. Meniul a fost variat: cu filme, bar cu muzica live – dj duel, expozitie de fotografie, concert live, jocuri si filme pana in zori. Scurtmetrajele au provocat o activare naturala a emotiilor. Arta pentru descretirea fruntilor si muzica pentru delectarea auzului. A fost un tumult de brasoveni si conexiunile s-au activat instantaneu.”

Ioana Ciuban, organizator ShortsUP Sibiu: ”Al 3-lea eveniment ShortsUP organizat la Sibiu a dovedit, cu varf si indesat, ca publicul sibian nu doar gusta, ci adora scurtmetrajele. Sala de proiectie, amenajata initial pentru 250 de locuri, a devenit neincaptoare, oameni de diferite varste (nu doar tineret, cum ne-am fi asteptat), au ras la filme si au ras bine. Iar vinul fiert si prjiturile de casa au imbujorat atmosfera.”

Cristian Moldovan, organizator ShortsUP Cluj: ”Dupa fiecare experienta ShortsUP publicul iese din sala cu zambetul pe buze: se impartasesc pareri, se nasc dicutii, se pun intrebari. E placut sa vezi ca oamenii se bucura de optiuni alternative de entertainment : o seara in oras cu prietenii la care se adauga filme scurte si idei noi. Cred ca scurtmetrajul are un rol in educarea ”culturala” a publicului, prin diversitatea de tematici si nuante artistice. In Cluj numarul de spectatori a crescut cu fiecare eveniment, deci era nevoie de asa ceva!”

Multumirile merg catre organizatorii in tara care ne-au impartasit viziunea si entuziasmul: Ioana Ciuban (Sibiu), Cristian Moldovan (Cluj), Mara Oprisiu (Brasov), Ioan Ples si Diana Petrut (Timisoara).

Urmatoarele evenimente ShortsUP vor avea loc in Bucuresti si in tara in aprilie, mai si iunie. ShortsUP va continua sa genereze experiente urbane in jurul filmelor scurte, cu scopul de a creste vizibilitatea unui gen cinemtografic mai putin accesibil pentru publicul larg. In pauza dintre evenimente dezvoltam prima platforma online dedicata scurtmetrajului, prin recomandari zilnice de filme scurte si bune ce pot fi vazute pe internet.

Mai multe scurtmetraje

Stare