Sâmbătă e Noaptea Lungă: program complet

Sâmbătă e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte: 6 ore de scurtmetraje premiate, cinema interactiv, video-mapping şi experimente multimedia. Un maraton pentru cei mai pasionaţi (şi insomniaci) cinefili va avea loc în Pavilionul Central Romexpo, începând de la ora 19.00. Cum te pregătești.

Intre Pamant si Cosmos

Pe lângă filme vă așteaptă un food-court cu live cooking şi bucătării urbane, muzică mixată de nicecream.fm, ateliere de actorie de la Fundația Calea Victoriei şi board-games de la Play Days. Biletele se pot cumpăra în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 40 de lei sau la fața locului, la prețul de 50 de lei. Biletul oferă acces la: zona principală de proiecție – un setup de cinema cu 4000 de scaune/ zona de cinema interactiv, setup de 100 de scaune/ food-court.

19.00: Acces în Romexpo
Prin Bulevardul Expoziției, Intrarea B

19.00 – 05.00 – outside. Pop-up Food Court 
Live cooking și experiențe culinare artizanale. 7 bucătării urbane țin treaz spiritul cinefil până dimineață.

19.00 – 01.00 – inside. Playgrounds 
Fundația Calea Victoriei îi provoacă pe cinefili sa ghicească din ce filme sunt scenele pe care le interpretează pentru ei lectorii fundației. PlayDays pune la bătaie o sumedenie de jocuri de societate pentru cei pregătiți să-și antreneze imaginația.

19.00 – 21:30 – inside. Multimedia
Video show creat de grupul de artiști TIPTOE.
Chillout session cu funk și disco via nicecream.fm. Specialistii de „mood” nicecream.fm începe seara cu un dj set menit sa te scoată din rutină de zi cu zi, să relaxeze mușchii creierului și să dea tonul pentru maraton. În pauzele dintre proiecții, nicecream.fm oferă câte o pastilă de fericire.

21.25 – 21.30 – inside. Instalație foto – Alex Gâlmeanu,”The 5 minutes Portrait Project”
În ultimul an și jumătate, Alex Gâlmeanu a înregistrat aproape 85 de subiecți, într-un proiect aflat încă în desfășurare, criteriul selecției fiind statutul lor de “persoane publice”. Portretele în mișcare vor fi văzute live, pe ecranul de la Noaptea Lungă, într-o instalație creată din 50 de filmulețe.

five minutes

21.30 – 05.00. În Sala Cupola. ShortsUP Interactive Cinema. 
Decizi soarta personajului principal din filmul canadian ”Emilie”, prin vot colectiv. atru scurtmetraje interactive rulează în loop. Detalii.

21.30 – 05.00. În zona principală de proiecție. Competiția ShortsUP Audience Award 
Alegi cel mai bun film al serii prin vot digital.

21.30 – 22.30 OpenUP

Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (r. Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014) #comedie neagră. În clasa a 8-a, Melissa are 2 metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de basket e de fapt istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare cu bărbați prea scunzi. O autobiografie hilară și emoționantă care te face să înțelegi că mărimea contează, dar cel mai important e să rămâi sincer cu tine însuți. Marele premiu la Tribecca Film Festival.

Guy Moquet (r. Demis Herenger, Franta, 2014) #ficțiune #comedie. Să săruți o fată în văzul prietenilor nu e un gest nebunesc, dar pentru Guy ar putea fi cel mai greu lucru. Cum împaci orgoliul cu iubirea? E întrebarea la care răspunde ficțiunea franceză distinsă cu premiul special al juriului la festivalul Clermont-Ferrand.

Călător în viața mea (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014)  #animație, #ficțiune. Un vinil misterios rotit la nesfârșit deschide poarta unei călătorii în timp. Muzica şi filosofia se întâlnesc în scurtmetrajul olandez care a prins din zbor o nominalizare la Oscar, una la Golden Gate Award şi una la San Francisco International Film Festival.

Mâncare indiană (r. Sarmad Masud, Marea Britanie, 2014) #comedie. Pavan face cea mai mare greşeală când alege să-şi impresioneze partenera la masă, într-un restaurant indian.  Cea mai bună comedie la London Short Film Festival.

22:30 – 22:45 Pauză 15’. Mixed & Chilled by nicream.fm

22:45 – 00:00 WarmUP

colaj filme

Portret de familie (r. Daisy Jacobs, Marea Britanie, 2014) #animație #comedie neagră. Câteodată, familiile sunt singurul leac împotriva fricilor existențiale. Doi frați descoperă ce înseamnă să trăiești cu adevărat abia când sunt nevoiți să aibă grijă de bătrâna lor mamă. Comedie cu umor negru nominalizată la Oscar şi Bafta.

Între pământ și cosmos (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014) #comedie neagră #ficțiune. Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori. La propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape. Cel mai bun scurtmetraj britanic la premiile Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest.

Myrna, monstrul (r. Ian Samuels, SUA, 2015) #animație #comedie. Tranziția la viața de adult nu-i ușoară nici pentru Myrna, o tânără extraterestru. Are 20 de ani și, deși, originar de pe lună, e nevoit să se adapteze în Los Angeles. Cum să-ți păstrezi visele intacte când ai inima frântă? Cel mai bun scurtmetraj la Florida Film Festival și South by Southwest Film Festival.

Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014) 27’ #RomanianShortsUP #comedie. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul ăsta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile… Premiul pentru scurtmetraj la Cottbus Film Festival.

00:00 – 00:15 Pauză 15’. Mixed & Chilled by nicream.fm

00:15 – 05:00  KeepUP

FILME

Magie (r. Mirai Mizue, Japonia/Franta, 2014)  #animație. 8760 de poze, forme și culori, desenate de mână, în 365 de zile. Sau cum arată sinergia perfectă dintre muzică și animație în era digitală. Un scurtmetraj care-ți ia ochii, câștigător la Annecy International Animated Film Festival și nominalizat la Berlin Film Festival.

Puiul (r. Una Gunjak, Germania/Croatia, 2014)  #dramă. La aniversarea celor 6 ani, Selma primește în dar un pui viu. Tot ce-și dorește e să-l țină în viață cât mai mult, cu riscul de a-și înfrunta familia. Cel mai bun film sub 15 minute la Palm Springs International ShortFest, Cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo Film Festival, cel mai bun scurtmetraj la Stockholm Film Festival.

Bicicleta mea Multon (r. Torill Kove, Norvegia/Canada, 2014) #animație #comedie. Nominalizată la Oscar și Annie Awards, animația regizorului Torill Kove explorează echilibrul fragil dintre două lumi autonome și complet diferite: cea a adulților și cea a copiilor. O relatare tandră și vie a celei mai sincere dorințe copilărești: aceea de a avea o bicicletă.

În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2015)  #RomanianShortsUP #dramă. Într-o dimineață stresantă și normală Cristina se oprește brusc in cadrul ușii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casă…Cel mai bun scurtmetraj românesc la Next Film Festival 2015.

Lumea de mâine (r. Don Hertzfeldt, SUA, 2015) #dramă #animație. Cine suntem, de unde venim, unde mergem? Toate întrebările fundamentele ale vieții încap în 16 minute de magie digitală, mânuite de regizorul Don Hertzfeldt cu precizia unui vizionar. Filmul construiește de la 0 un univers fascinant în care emoțiile umane sunt confruntate cu viitorul tehnologizat. Premiul publicului la Sundance, premiul pentru cea mai bună animație la South by Southwest Festival și alte 15 distincții internaționale.

Iulian. A true story (r. Alex Mironescu, Romania, 2014)  #RomanianShortsUP #documentar. La 10 ani, Iulian își conștientizează condiția de orfan și începe să-și dorească o viață nouă. Una normală: cu prieteni, libertate, fericire. Destinația aleasă e București, locul care-i poate oferi provocări încă necunoscute. Un documentar despre căutare și speranță – cel mai bun film la DOCUART FEST București.

Roz ca un grapefruit (r. Michael Mohan, SUA, 2015) #romance. O poveste de iubire cu început neașteptat într-un film construit ca un tablou. Calibrarea perfectă a culorilor, detaliilor și sunetelor i-a adus premiul cel mai al juriului la South By SouthWest Festival.

Despre singurătate (r. Will Bishop-Stephens, Christopher Eales, Marea Britanie, 2014) #animație #comedie. Fără să știe unul de altul, doi vecini se folosesc de tehnologie pentru a găsi un strop de companie și atenție. Dar răspunsul e mai aproape decât pare.

Oh Lucy! (r. Atsuko Hirayanagi, Japonia/Singapore/SUA, 2014) #ficțiune. O perucă blondă şi o nouă identitate: asta primește Setsuko de la prima lecţie de engleză. Are 55 de ani şi un job de funcționar, dar nimic nu o împiedică să descopere dorințe necunoscute odată cu pasiunea pentru cultura engleză. Premiul Cinefondation la Cannes Film Festival, premiul juriul pentru ficțiune la Sundance International Film Festival.

Tigri la coadă (r. Benoît Chieux, Franta, 2014) #animație. De ce e nevoie să muncești dacă imaginația te ajută să muți munții din loc? Animație ludică despre pactul secret dintre lene și creativitate.  Premiat la Seoul International Cartoon Animation Festival.

Frații Smet (r. Thomas Baerten, Wim Geudens, Belgia, 2014) #comedie. O viață întrega frații ”De Smet” au construit sistemul perfect care-i ajută să trăiască singuri și fericiți. Când o vecină nouă sosește în cartier, întreg echilibrul stă să se destrame. Premiat la Aspen Shortsfest și Clermont-Ferrand.

O iubită adevărată (r. Mark J. Kunerth, SUA, 2015) #comedie. În căutarea unui substitut pentru fosta relație, un tânăr cu inima frântă descoperă că nu mai are nevoie de iubită. Cel mai bun scurtmetraj la Aspen Short Fest.

Telefon de bebeluș (r. Casas Olivier, Franta, 2014) #comedieDoi prieteni, un cuplu pretențios și un bebeluș inocent. E nevoie doar de câteva minute ca să dărâmi o prietenie construită în ani.

Alarma (r. Chris Shepherd, Franta/Marea Britanie, 2013) #dramă. Fiul își regăsește tatăl pentru prima dată după o viață de căutări. Ar putea fi momentul potrivit pentru depănarea amintirilor pierdute, doar că sunt multe alte lucruri urgente de rezolvat. Premiul publicului la Nice International Film Festival, France, 2014 și premiul pentru cel mai bun regizor la Sapporo Short Film Festival.

Frumusețe (r. Rino Stefano Tagliafierro, Italia, 2014) #experimental. Sexualitatea, fericirea, durerea și frica – cele mai importante emoții ale vieții, de la naștere la moarte, îngrămădite în 10 minute de hedonism vizual. Un tribute adus frumuseții desăvârșite.

Răspunsuri (r. Michael Goode, SUA, 2015) #comedie. Imediat după ce părăsește lumea în urma unui accident de mașină, victima are șansa să afle răspunsuri la câteva întrebări-cheie, printre care și cea mai importantă: care a fost sensul vieții? Cel mai bun scurtmetraj de acțiune la Santa Barbara International Film Festival.

Pui de somn (r. Paul Mureşan, Romania, 2014)  #animație. O furtună de vise, extrase din propria experiență sau culese de la prieteni. Despre asta e vorba în Pui de Somn, scurtmetrajul spectaculos care a luat premiul pentru cel mai bun film de animție la Filmul de Piatră.

Harta Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2015

Mai multe scurtmetraje

Stare