”Romanian Shorts UP” la Noaptea Lunga

Ca in fiecare an, Noaptea Lunga a Filmelor Scurte aduce in atentia publicului si cele mai noi productii cinematografice scurte realizate de tinerii regizori romani. Sectiunea speciala ”Romanian Shorts UP” include scurtmetraje autohtone ce vor fi proiectate spre dimineata, dupa filmele din competitia ShortsUP Audience Award.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete (Romania, 2014), ajunge la ShortsUP dupa ce in primavara a primit Mentiunea Speciala Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtand amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezinta o adaptare indrazneata dupa povestirea „In magazie”, de A. P. Cehov. O poveste sincera si emotionanta care surprinde spaima unei fetite ce trebuie sa doarma la bunicul ei, dupa ce afla ca in apartamentul vecin a murit cineva.  

Trece-si-prin-perete (r. Radu Jude)

Cat de mult poti sa astepti sa-ti implinesti un vis? Uneori si o viata intreaga, niciodata nu e prea tarziu sa-l pui in aplicare. De aici porneste povestea din Jazz (Romania, 2014), scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadof, o drama care te tine cu sufletul la gura si care-l are in rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes in cadrul Short Film Corner si va fi vazut in premiera de publicul bucurestean la Noaptea Lunga.

Umorul “Made in Romania” e bine reprezentat in Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, Romania, 2013), o comedie de rasu’ plansu’ in care o tanara corporatista trebuie sa-si duca bunica la mare si sa se intoarca la timp in Bucuresti pentru a nu-si pierde jobul – o misiune aproape imposibila, mai ales ca simpatica bunica are planuri de vacanta pe care nu le poate duce singura pana la capat.

Tot din programul Noaptea Lunga face parte si Kowalski (r. Andrei Cretulescu, Romania, 2014), filmul care ii are in prim plan pe Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Serban Pavlu – trei barbati care se intalnesc intr-un pub. Unul dintre ei are prea multe intrebari, al doilea are un plan perfect, iar al treilea nu are nicio sansa.

Sectiunea ”Romanian Shorts UP” prezinta o selectie de filme scurte romanesti valoroase, difuzate in afara competitiei ShortsUP Audience Award. Filmul Iuliei Rugina, Sa mori de dragoste ranita (Romania, 2014), premiat la TIFF 2014, este singurul scurtmetraj romanesc aflat in cursa pentru premiul publicului la Noaptea Lunga. Mai multe despre competitia ShortsUP Audience Award.

––

A 6-a editie Noaptea Lunga a Filmelor Scurte se desfasoara sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfatuiti sa vina ”inarmati” cu paturi de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Gradinii Botanice. Un numar limitat de paturi vor fi disponibile de vanzare si la fata locului.

ACCESUL in Gradina Botanica se face incepand cu ora 19:00, urmand ca proiectia de filme sa inceapa dupa ora 21:00. Atmosfera noptii va fi completata de un DJ set  funk, disco si chill provocat de nicecream.fm, tururi ghidate pe aleile gradinii, boardgames si alte exercitii de imaginatie menite sa tina spiritul cinefil alert pana-n zori. Ghid de picnic nocturn. 

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte este un eveniment in aer liber, supus starii vremii. In cazul in care vremea va impiedica buna desfasurare a evenimentului la Gradina Botanica, acesta va fi reprogramat, astfel incat o parte cat mai mare dintre cei care vor sa participe sa poata bucura de filmele din program, in cele mai bune conditii.

BILETELE pot fi achizitionate in avans la pretul de 35 de lei prin MyTicket si Eventim, folosind optiunea ”print at home” sau in reteaua magazinelor partenere. In limita locurilor ramase disponibile, vor putea fi cumparate si in seara evenimentului la pretul de 40 de lei. Mai multe www.shortsup.ro.

Mai multe scurtmetraje

Stare