Programul filmelor la Marele Picnic, ediția 4

Cinefilii își dau întâlnire în grădină pentru un weekend în care vor descoperi scurtmetraje internaționale recente și premiate, într-o atmosferă antrenată de muzică, bucătărie artizanală și alte arte. Marele Picnic începe de la 18.00 și se termină la ora 23.30, în fiecare zi de weekend, iar sâmbătă, de la ora 19:00, Ana Dubyk Cvartet va susține un concert de jazz și funk numai bun de ascultat sub cer de vară, de visat sau de dansat.

Ce vedem anul acesta pe ecranul ShortsUP? O selecție diversă de povești actuale, mai exact câte două ore de emoții concentrate, proiectate în fiecare seară după apusului soarelui, de la ora 21:30.

În fiecare seară și după picnic, poți vota filmul preferat pe www.shortsup.ro/competitie, susținând astfel piața de filme scurte de pretutindeni. Filmul câștigător al trofeului ShortsUP Audience Award va primi un premiu de 1000 de E. 

Sâmbătă, 29 iulie, de la 21:30

În standby (r. Charlotte Regan, UK, 2016), este o comedie  despre prietenie care a fost nominalizată la premiile BAFTA și a cărei acțiune se petrece în întregime într-o mașina de poliție. Viața celor doi parteneri, Gary și Jenny, ne amintește de cele mai vechi prietenii.

Standby2

Poftă de narațiune (r. Max Grau, Germania, 2015) a luat mențiune specială la Festivalul de Scurtmetraj de la Hamburg. O reflecție asupra obsesiei, nostalgiei, ritmului, dar și a teoriilor media și a dezvoltării lor exponențiale pe Internet. Situat într-un spațiu virtual de tip desktop, scurtmetrajul analizează și descompune o scenă faimoasă din filmul Grease, cu John Travolta și Olivia Newton-John.

237 de ani (r. Ioana Mischie, România, 2016).  Amuzant și real, filmul Ioanei Mischie este povestea unei comunități rurale care trăiește de pe urma ajutoarelor de stat, folosindu-și la maxim ingeniozitatea. O ciocnire cu autoritățile nu face altceva decât să transforme totul într-o poveste profund umană care va smulge multe zâmbete.

Pe balcon (r. David Dell’Edera, Ungaria, 2016). În animația premiată la Annecy International Animated Film Festival descoperim povestea locuitorilor dintr-un mic cartier de periferie, pe care-i leagă experiența unei zile caniculare petrecute la bloc. O întâmplare mult-așteptată rupe ordinea aparentă și aduce imprevizibilul în ecuație.

Pauza 10′

Balada broaștei (r. Leonor Teles, Portugalia, 2016), câștigătorul Ursului de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de film de la Berlin aduce pe ecranul Marelui Picnic o poveste emoționantă și inteligentă despre viața romilor în societatea portugheză. O construcție cinematografică complet diferită, bazată pe o fabulă despre respingerea diversității într-o lume aparent deschisă.

Din Gratis (r. Merijn Scholte-Albers, Tobias Smeets, Olanda, 2016), cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film Nederland, aflăm că niciodată nu-i ușor să primești lucruri GRATIS în viață, sau cel puțin așa crede un cuplu de vârsta a treia obișnuit cu economiile, care trebuie să facă față, brusc, unui câștig substanțial.

Animația Iubire (r. Réka Bucsi, Ungaria/Franta, 2016) este o radiografie universală a afecțiunii, nominalizată la Premiile Europene de Film în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj din Uppsala. Într-o zi obișnuită, locuitorii unei planete fantastice sunt luați pe sus de o pulsație nouă, o stare care va schimba totul, definitiv. Cum ar putea reveni lucrurile la normal după apariția iubirii? Aflăm curând.
LOVE_still_1_

Roșu la semafor (r. Toma Waszarow, Bulgaria, 2016), comedia hilară care a primit premiului publicului pentru film străin NexT Film Festival, ne arată cât de lung e șirul de neînțelegeri care pot încăpea într-un film scurt. Singurul semafor dintr-un mic oraș din Bulgaria e blocat pe culoarea roșu. Un șofer hotărât să respecte regulile trebuie să facă față unui grup de călători furioși și a unui polițist compromis.

Roșu la semafor

Duminică, 30 iulie, de la 21:30

În linie (r. Alicja Jasina, SUA, 2016) a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film studențesc și prezintă povestea unui om care duce o existență monotonă și umilă până în momentul în care întâlnește pe cineva.

Scris / Nescris (r. Adrian Silișteanu, România, 2016), câștigător al premiului cel mare la Tampere Film Festival 2017 și nominalizat la European Film Awards este o tragi-comedie la care râzi și plângi în același timp care spune povestea unei familii rrome. Fiica minoră tocmai a devenit mama, însă o neînțelegere administrativă  amenință să destrame întreg arborele genealogic.

Turnul de 10 metri (Axel Danielson, Maximilien van Aertryck, Suedia, 2016). Pe un turn de scufundări cu o înălțime de 10 metri, teama de a lua saltul este împiedicată de pierderea personală care ar apărea dacă nu ați îndrăzni. Cum arătăm atunci când ezităm și când luăm o decizie? Cum arată când ne depășim teama?

Fobie (r. Jani Zhonga, Albania/Grecia, 2016). Supraviețuirea, ciocnirea și simbioaza merg mână în mână. Toate însoțite de izbucniri de bucurie și durere ca urmare a nevoii interne a omului de a găsi și exagera diferențele atunci când similitudinile sunt evident mai mari.

Pauza 10′

Salutări din Kropsdam (r. Joren Molter, Olanda, 2016). Toată lumea-i fericită în satul olandez Kropsdam, unul dintre cele mai liniștite locuri de pe pământ. Doar Lammert dă de ghinion, când comunitatea îl suspectează de complot cu o companie de energie eoliană. Cum te întorci la viața bună când lumea e împotriva ta, fără motiv? Un semn de întrebare și un zâmbet lung vin odată cu  scurtmeteajul premiat la Warsaw Film Festival.

Transformat în Eden (r. Persijn Broersen, Margit Lukács, Olanda / Noua Zeelanda, 2016) prezintă povestea lui Broersen & Lukács care recrează peisajele din Noua Zeelandă confiscate de industria de divertisment pentru a o transforma în noua Țară a Edenului.

OFF-Competition: O noapte în Tokoriki, scurtmetrajul românesc care a câștigat premiul publicului anul trecut la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va fi proiectat la Marele Picnic în secțiunea off-competition, la cererea publicului. 

O noapte in Tokoriki (r. Roxana Stroe, România, 2016) este câștigătorul maratonului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2016, ales de public prin vot deschis. La lăsat de seară, Geanina își sărbătorește majoratul în ”Tokoriki”, discoteca din sat, înconjurată de familie și prieteni. În timpul petrecerii, Geanina primeşte din partea prietenului ei o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

Biletele pentru Marele Picnic ShortsUP sunt disponibile în pre-sale pe Eventbook și în rețeaua Eventim la prețul de 25 lei/ seară și 40 lei/ abonament (până pe 28 iulie). Află cum cumperi bilete la eveniment.

Accesul copiilor: Filmele difuzate la Marele Picnic ShortsUP sunt recomandate copiilor peste 12 ani. Minorii sub 12 ani pot viziona filmele doar cu acordul părinților.  Minorii sub 12 ani au acces gratuit în spațiul de eveniment.

Marele Picnic ShortsUP este un eveniment găzduit de Universitatea București și Grădina Botanică ”Dimitrie Brândza”. Livrat de FAN Courier și prezentat de Kaufland România. Cu sprijinul: Silva și Groupama Asigurări.

Parteneri media: Radio GuerrillaUTVGlamourZile si Nopțicinemagianews.roiqadsTimes New Roman, noizz.roDecât o Revistălife.rometropotam.roart7ozb.roPhoenix Media.

Mai multe scurtmetraje

Stare