Program filme: ”Noaptea Lunga a Filmelor Scurte” 2012

Bucuresti: Biblioteca Nationala a Romaniei, 23 iunie. Concomitent la Cluj, Timisoara, Brasov, Sibiu

20:00 Concert live The Mono Jacks

21:30 WarmUP

Dragoste la prima vedere/ Love at First Sight (r. Michael Davies, Marea Britanie, 2010) 11’. Nu te indragostesti in fiecare zi. O comedie cu John Hurt despre fluturi in stomac care a prins din zbor premiul publicului la Aspen Shortsfest si premiul juriului la Raindance Film Festival.

Chefu’ (r. Adrian Sitaru, România, 2012) 18’. Comedie despre interminabilele discutii intre vecini: ce face un baiat de 17 ani acasa cand mama lipseste si, mai ales, cum reactionează vecinele? Un film scurt care si-a inceput de curand circuitul festivalier si a fost prezent la Cannes in urmă cu doar cateva zile.

In salbaticie/ Wild Life (r. Amanda Forbis, Wendy Tilby, Canada, 2011) 14’. In 1909, un englez se muta in Canada. Este evident nepotrivit pentru loc, dar scrisorile catre cei de-acasa sunt optimismul intruchipat. Animație castigatoare la Genie Award si nominalizata la Oscar.

Masina Timpului/ Time Freak (r. Andrew Bowler, SUA, 2011) 11’ . Comedie nominalizata la Oscar 2012 despre un inventator nevrotic si abulic care se rataceste in timp.  A obtinut si Grand Jury Prize la Seattle International Film Festival.

 22:45 WinnersUP

Tarmul/ The Shore (r. Terry George, Marea Britanie, 2011) 29’. Castigatorul la Oscar, fictiune, de anul acesta spune povestea dulce-amara a doi prieteni. Relatia lor e intreruptă brusc de nelinistile din Irlanda de Nord. Cum arata reintalnirea, dupa 25 de ani?

Plimbarea de dimineata/ A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) 7’. Animatie bazata pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez intalnește o gaina pe strazile orasului: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” si “mai cool”? A castigat premiul pentru scurtmetraj animat la BAFTA, la Sundance si a fost nominalizat la Oscar.

Tacerea/ Sessiz-be deng  (r. L. Rezan YESILBAS, Turcia, 2012) 14’. Scurtmetrajul proaspat castigator la Cannes, laureat cu Palme d’Or la sfarsitul lunii mai 2012, vine la Noaptea Lunga in premieră in Romania. Drama unui cuplu nu poate fi usoara cand la mijloc sunt cinci copii si o condamnare la inchisoare.

Fantasticele carti zburatoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) 15’. O alegorie plina de umor despre puterea vindecatoare a povestilor. Nu degeaba a castigat Oscarul si alte 14 premii internationale – suprapune cateva tehnici de animatie in folosul aceluiasi rezultat: incantarea deplina.

24:00 HandsUP Special guest: primul film interactiv din Romania, in premiera la Bucuresti

Kiddo (r. Millo Simulov, Romania 2012) 33’. Copiii din familii dezbinate devin oameni in toata firea la varste fragede. O realitate traumatizanta, pe care preferam sa n-o observam. Kiddo este pasionata de box, refugiul ei atunci cand simte ca nu mai poate. Dar o femeie care loveste cu furie un sac de box nu este o imagine senina, nu? Detalii.

1:00 GoingUP

Raju/ Raju (r. Max Zähle, Germania/India, 2011) 24’. Un cuplu de germani adopta un orfan din India. Copilul insa dispare, odată cu pasagerul moment de fericire al familiei. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune si castigator la LA Shortsfest, premiul pentru cel mai bun film strain.

O duminica/ Dimanche (r. Patrick Doyon, Canada, 2011) 10’. Intr-o duminica tipica si foarte plictisitoare, un baietel se joaca, aparent inocent, cu o moneda. Ce provoaca insa micutul depaseste orice imaginatie. Animatie nominalizata la Oscar.

De Rusalii/ Pentecost (r. Peter McDonald, Irlanda, 2010) 11’. Cand Damian e obligat ss facă parte din suita celor care il slujesc pe Domnul, se confrunta cu o alegere chinuitoare: religia sau fotbalul? Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.

Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu, România/Germania/Serbia, 2011) 30’. O drama care te tine cu sufletul la gura despre doi tineri ce vor sa fuga din tara. Fiecare are nevoie de celalalt, dar lipsa deplina de incredere naste ezitari. In plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie sa-si lase sotia in urma. A castigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin si distins cu doua trofee Gopo.

2:30 CheerUP

La cafea / Café Regular (r. Ritesh Batra, Egipt, 2011) 11’. Intr-o cafenea ca multe altele din Cairo, un cuplu trece printr-un test de foc. Mentiune speciala a juriului la Tribeca.

Tipatul (r. Sebastian Cosor, România, 2010) 3’. Una dintre cele mai surprinzatoare animatii din ultimii ani. In doar 3 minute, filmul dezvolta intr-un mod ingenios tema celebrei lucrari plastice a expresionistului Edvard Munch, “The Scream”. Dublu castigator la Anim’est si la alte competitii.

Balonul negru/ The Black Balloon (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA, 2012) 21’. In timp ce incearca sa plimbe 40 de copii prin New York, un barbat stresat pierde “esentialul”: 100 de baloane. Castigator la Sundance, categoria fictiune in competitia natională (film american).

Complicatul destin al lui Robert Ebb/ The Elaborate End of Robert Ebb (r. François-Xavier Goby, Clement Bolla, Matthieu Landour, Franta/Marea Britanie, 2011) 12’. O simpla farsa se transforma intr-un dezastru total. Comedie castigatoare a premiului Canal+ la Clermont-Ferrand.

 3:20 KeepUP

De azi inainte (r. Dorian Boguță, România, 2011) 36’. La 18 ani, personajul principal primeste cadou o lectie de sofat, o sticla de vodca si o discutie indrazneața despre femei. O surpriza ii da insa peste cap toata aniversarea. Cel mai bun film romanesc la NexT 2012.

Spargatorii/ Pitch Black Heist (r. John Maclean, Marea Britanie, 2011) 13’. Castigatorul la BAFTA este o drama despre doi spargatori ale caror planuri exacte sunt spulberate de un sistem de alarma. O treaba doar aparent banala pentru doi profesionisti ai raului.

Peste Atlantic / Tuba Atlantic (r. Hallvar Witzø, Norvegia, 2010) 25’. Toata lumea va muri intr-o zi. Oskar stie ca va muri in exact 6 zile. Are 70 de ani si e momentul sa-si ierte fratele pentru o disputa veche. Nu e usor insa sa traversezi Atlanticul. Nominalizat la Oscar, fictiune si castigator al premiului Mediatheques la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de film scurt din lume.

 4:30 WakeUP

Intoarcerea/ Kthimi (r. Blerta Zeqiri, Kosovo, 2012) 21’. Un barbat se intoarce la sotie si fiu dupa ce a fost inchis intr-o inchisoare sarba. S-au schimbat prea multe, iar reluarea vechilor obisnuinte pare imposibila. Fictiune castigatoare la Sundance.

Vanatori incepatori/ The Debutante Hunters (r. Maria White, SUA, 2011) 12’. Feminitatea si vanatoarea au multe in comun in Carolina de Sud. Ce le mana oare pe femeile-vanator in salbaticie? Un documentar exuberant care a obtinut Premiul Publicului la Sundance.

Marele iepure/ Gurehto Rabitto (r. Atsushi Wada, Franta, 2011) 7’. O animatie jucausa si profunda, la fel ca un proverb. Un film despre magia existentei ce a uimit juriul de la Berlin, care i-a acordat Ursul de Argint.

Program filme cu diacritice NLFS 2012.pdf

Mai multe scurtmetraje

Stare