„Problema Voorman”, marele castigator la Noaptea Lunga

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, editia 6, a avut loc sambata, 28 iunie, la Gradina Botanica Bucuresti. Aproape 4000 de spectatori s-au bucurat de scurtmetraje premiate sub cerul liber pana-n zori, dar si de muzica si tururi ghidate pe aleile unuia dintre cele mai frumoase spatii verzi din Bucuresti.

Pentru prima data, Noaptea Lunga a Filmelor Scurte a inclus competitia ShortsUP Audience Award, sustinuta de Digi Film, în care publicul a avut misiunea de a alege cel mai bun film scurt al serii. Majoritatea spectatorilor de la picnicul cinematografic a acordat cea mai mare nota scurtmetrajului britanic Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), o comedie neagra ce-l are în prim plan pe actorul Martin Freeman, cunoscut pentru rolul din blockbuster-ul The Hobbit (Bilbo) dar si din serialele Fargo si Sherlock.

Problema Voorman ShortsUP Audience Award

Preferatul publicului ShortsUP este o poveste despre identitate si religie, un film cu o constructie provocatoare care reuseste sa suprapuna ironia cu teme existentiale actuale. Williams (Martin Freeman), psihiatru cu reputatie, e nevoit sa-l examineze pe enigmaticul domn Voorman (Tom Hollander), un prizonier ce se crede Dumnezeu. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un simplu diagnostic se transforma într-un joc al mintii în care rolurile se schimba dramatic. Ce ne legitimeaza sa fim ceea ce credem ca suntem? Identitatea noastra nu e nimic mai mult decat o conventie sociala.

Dupa ce a fost nominalizat la Oscar si Bafta, scurtmetrajul Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) primeste distinctia ShortsUP Audience Award si un premiu de 1500 E oferit de Digi Film, care-l face cel mai popular film la Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2014.

La fel de aplaudata a fost si productia romaneasca Sa mori de dragoste ranita (r. Iulia Rugina, Romania, 2014) situata pe locul 2 în topul preferintelor cinefililor de la Noaptea Lunga. Al 3-lea loc în ordinea voturilor a fost ocupat de Ferma de Ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014), comedia olandeza despre un cuplu de varsta a treia, un iPad si o ferma online de ponei.

Trailer „Problema Voorman”

Mai multe scurtmetraje

Stare