Preview program: Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César pe ecranul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

2 iulie e noaptea în care cinefilii nu dorm. Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovării filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor savura de la 9 seara până la 5 dimineață în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc să stea pe ecran. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, urcă pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viața poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricât de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecții de film ShortsUP.

Bâlbâitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015). #drama Atunci când ne aflăm în momente pline de încărcătură emoțională, bune sau rele, spunem că am ramas fără cuvinte. Este o metaforă hiperbolică, dar si un mod bun de a descrie ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. O poveste despre singuratate si curaj, cu final eliberator, care a câștigat premiul OSCAR pentru cel mai bun film scurt al anului.

Prânzul de duminică (r. Celine Devaux, Franța, 2015) #animație câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire și ură, o decizie deloc ușoară.

Șunca doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015).#documentar Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru șuncă bacon și Google. Ce-ți trebuie ca să dai totul pentru o viață nouă? Nu mai mult de 10 minute și un film care a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Sundance Film Festival și zeci de nominalizări internaționale.

Valul ’98 (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015) #animație #biografie. Povestea de dragoste/ură dintre Omar si orașul lui, Beirut. Dezamăgit de viața pe care i-o ofereau suburbiile, băiatul decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă. O animație laureată cu Palme d’Or la Cannes Film Festival.

Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015) #ficțiune selecționat la Berlin Film Festival. Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților. Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală. ”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu. VIDEO.

Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), #animație #comedie nominalizat la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL. O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură. ”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean. VIDEO.

program

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc pe 2 iulie în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului scurt. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video ”Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim la prețul de 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile. Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Mai multe scurtmetraje

Stare