Premiatele anului la maraton: ce vezi la a 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

Pe 4 iulie, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în fața publicului cinefil scurtmetrajele premiate ale ultimului an. A 7-a ediţie a maratonului cinematografic nocturn are loc în Pavilionul Central Romexpo începând de la ora 19.00 până la ora 5 dimineața. Peste 15.000 de metri pătrați vor fi aduși la viață de film și arte multimedia, creând cea mai mare sală de cinema din România.

colaj filme

Oscar, Sundance, Bafta, Clermont-Ferrand sau San Francisco Film Festival – producțiile cinematografice scurte care au făcut ocolul lumii vor face cunoștință cu iubitorii de cinema în doze mici pe parcursul unei nopți de maraton.  Pentru al doilea an consecutiv, publicul va avea responsabilitatea juriului şi rolul de a alege cel mai bun film al serii în competiția ShortsUP Audience Award. Cinefilii îşi vor putea vota producția preferată digital, folosindu-se de  telefoane mobile şi tablete, pe toată durata evenimentului.

Cele mai valoroase producții românești recente vor putea fi vizionate și votate în secțiunea Romanian ShortsUP. Institutul Cultural Român va acorda Premiului Publicului pentru cel mai votat scurtmetraj românesc al serii, în valoare de 1000 de Euro.

Preview din programul competiţiei ShortsUP Audience Award

lumea de maineLumea de mâine (r. Don Hertzfeldt, SUA, 2015). Animaţie. Cine suntem, de unde venim, unde mergem? Toate întrebările fundamentele ale vieții încap în 16 minute de magie digitală, mânuite de regizorul Don Hertzfeldt cu precizia unui vizionar. Filmul construiește de la 0 un univers fascinant în care emoțiile umane sunt confruntate cu viitorul tehnologizat. premiul publicului la Sundance, premiul pentru cea mai bună animație la South by Southwest Festival și alte 15 distincții internaționale.

Portret de familie (r. Daisy Jacobs, Marea Britanie, 2014). Animație, Comedie neagrăDoi frați descoperă ce înseamnă să trăiești cu adevărat atunci când sunt nevoiți să aibă grijă de bătrâna lor mamă. Câteodată, familiile sunt singurul leac împotriva fricilor existențiale. Comedie cu umor negru nominalizată la Oscar şi Bafta.

Oh Lucy! (r. Atsuko Hirayanagi, Japonia/Singapore/SUA, 2014). Ficțiune. O perucă blondă şi o nouă identitate: asta primește Setsuko de la prima lecţie de engleză. Are 55 de ani şi un job de funcționar, dar nimic nu o împiedică să descopere dorințe necunoscute odată cu pasiunea pentru cultura engleză. Premiul Cinefondation la Cannes Film Festival, premiul juriul pentru ficțiune la Sundance International Film Festival.

Guy Moquet (r. Demis Herenger, Franta, 2014). Ficţiune. Comedie. Să săruți o fată în văzul prietenilor nu e un gest nebunesc, dar pentru Guy ar putea fi cel mai greu lucru. Cum împaci orgoliul cu iubirea? E întrebarea la care răspunde ficțiunea franceză distinsă cu premiul special al juriului la festivalul Clermont-Ferrand.

Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014)Comedie. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul ăsta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile… Premiul pentru scurtmetraj la Cottbus Film Festival.

Cai Putere

În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2015)Dramă. Într-o dimineață stresantă, ca toate celelalte dimineți, Cristina se oprește brusc în cadrul ușii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casă… Cel mai bun scurtmetraj românesc la Next Film Festival 2015.

Călător în viața mea (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014). Animație. Ficțiune. Un vinil misterios rotit la nesfârșit deschide poarta unei călătorii în timp. Muzica şi filosofia se întâlnesc în scurtmetrajul olandez care a prins din zbor o nominalizare la Oscar, una la Golden Gate Award şi una la San Francisco International Film Festival.

––––––––––-

Ediția 2015 a maratonului cinematografic ShortsUP începe cu o instalaţie multimedia creată în parteneriat cu fotograful Alex Gâlmeanu și cu show video realizat de grupul de artiști români TipToe. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor descoperi și experiența cinema-ului interactiv în care publicul contribuie colectiv la conturarea poveştii de pe ecran.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi cumpărate în avans, în rețelele MyTicket și Eventim la prețul de 40 de lei sau în seara evenimentului, la prețul de 50 de lei, în limita locurilor disponibile. Prețul biletului include acces la proiecție de film, cinema interactiv, show multimedia și food-court cu experiențe culinare artizanale.

Mai multe scurtmetraje

Stare