Patru seri de scurtmetraje sub cerul liber, începând de joi la ShortsUP Open Air

De joi până duminică, scurtmetrajele ShortsUP se instalează în Piața Universității pentru prima proiecție sub cerul liber de anul acesta. ShortsUP Open Air e evenimentul care aduce într-o singură experiență filmele scurte premiate și cea mai importantă expoziție de fotojurnalism a lumii – World Press Photo. Biletul de intrare costă 20 de lei/ seară și include vizitarea expoziției World Press Photo și acces la proiecțiile de film.

Emoționantă, amuzantă, zâmbitoare, uimitoare și câteodată dramatică – scurtmetrajele de la Open Air vorbesc despre lumea de azi așa cum e, văzută prin poveștile comunităților din toate colțurile lumii. Timp de patru seri consecutive, spectatorii bucureșteni vor avea parte de animații, documentare, drame, comedii și ficțiuni – un mozaic de emoții condensate ce țin pasul cu fotografiile puternice la World Press Photo. Proiecțiile încep în fiecare seară la ora 21.30, în  Piața Universității, la statui.

Joi, 21 mai: Om şi natură. Dinamica unei relații sensibile: două entități ce nu pot trăi nici împreună, nici separat.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014). Cum arată viaţa de zi cu zi a oamenilor care se confruntă cu cele mai dure condiții climatice din lume? O călătorie inițiatică prin Rusia de Nord şi Siberia. Premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival şi Locarno International Film Festival.

Iarna

La revedere, Mandima! (r. Robert-Jan Lacombe, Elvetia, 2010) Cel mai bun documentar la Aspen Shortsfest. La 10 ani, copilul unei familii europene, născut şi crescut in Mandima, Africa, trebuie sa părăsească fotbalul pe iarba, cățăratul in copaci si pescuitul pentru a se împrieteni cu jocurile Nintendo, Michael Jackson, tenisi PUMA si alte obisnuinte ale lumii civilizate. ”Good Bye Mandima” este un documentar autobiografic care vorbește despre identitate, memorie şi semnificația cuvântului ”acasă”. Robert-Jan Lacombe s-a folosit de fotografiile si filmările tatalui sau, pe care le-a îmbinat cu voiceoverul la persoana a II-a.

Vineri, 22 mai: Portrete. Oameni de pretutindeni şi poveştile care ne aduc împreună.

Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013) Ce rămâne după o viață petrecuta pe pământ? Primul sărut, temele nefăcute, planurile, încurajările, pestele la cuptor. Un bărbat se angajează în cea mai dificilă slujbă posibilă: trebuie să inventarieze istoria existentei umane înainte ca lumea sa dispara.

inventar la final de lume

Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011). La 9 ani, Julian e rebel, sincer si hotarat. Vrea ca lumea din jur sa poarte amprenta propriei gândiri şi asta îl va defini mai târziu în viaţa de adult. Povestea spusa de Matthew Moore cu imaginaţie şi umor a câştigat Ursul de Cristal la Berlin International Film Festival 2012. În 2013,  Institutul Australian de Film i-a acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Sâmbătă, 23 mai: Când iubeşti (selecţie dedicată LGBT)Iubirea trăită de cuplurile LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), într-o selecţie dedicată „Bucharest Pride – Marşul Diversităţii”.

Prima dată  (r. James Sweeney, SUA, 2011), povestea unui tânăr care-și descoperă identitatea sexuală într-o experiență zbuciumată.

Prima dată

Duminică, 24 mai: În Contemporan. Noile tehnologii, societatea de consum, conflicte contemporane, prăpastia dintre generaţii –  vremuri noi, probleme vechi.

Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012) 24′ Cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya e o drama puternica despre viata unui fost soldat african. Nu e greu sa treci prin razboi: fie te obisnuiesti cu rolul de calau, fie risti sa fii victima. Cel mai dificil e sa duci cu tine in viata toate amintirile: cum sa fii tu insuti cu un trecut care te chinuie la fiecare clipa?  Film scurt nominalizat la Oscar.

Spaţiul de proiecţie este amplasat în Piaţa Universităţii, lângă domurile World Press Photo.

ShortsUP la WPP

BILETLE costă 20 de lei/ seară şi pot fi achiziţionate doar la faţa locului, în seara evenimentelor. Preţul biletului include acces la expoziţie şi la proiecţiile de scurtmetraj ShortsUP.

Mai multe despre World Press Photo România. 

Mai multe scurtmetraje

Stare