”O noapte în Tokoriki”, marele câștigător la Noaptea Lungă 2016

Sâmbătă, pe 2 iulie, a avut loc a 8-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, în București, sub cupola Pavilionului Central Romexpo dar și în cadrul a 2 proiecții-satelit în Cluj și Constanța.

Peste 3000 de spectatori au descoperit scurtmetrajele premiate ale ultimului an, de la lăsarea serii până la răsărit de soare, într-un mix de ficțiuni, comedii, drame și animații – 28 de povești scurte care-au oglindit lumea de astăzi cu bune și rele, prin prisma câtorva teme-cheie: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare.

cupola2cupola5

Din cele 28 de filme proiectate pe ecranul maratonul, unul singur a stârnit runde întregi de aplauze, zâmbete, emoții și sute de voturi în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”.

Câștigătorul maratonului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2016, ales de public prin votul deschis pe pagina www.shortsup.ro/competitie, este scurtmetrajul românesc regizat de Roxana Stroe, O noapte în Tokoriki (România, 2016), care va primi o distincție în valoare de 1500 de E.

La lăsat de seară, Geanina își sărbătorește majoratul în ”Tokoriki”, discoteca din sat, înconjurată de familie și prieteni. În timpul petrecerii, Geanina primeşte din partea prietenului ei o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

O-noapte-in-Tokoriki

După ce a câștigat premiul special pentru scurtmetraj la secțiunea Generation 14plus din cadrul Berlin Film Festival și premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, O noapte în Tokoriki a cucerit publicul ShortsUP cu o poveste sinceră și puternică cu tematică LGBT, din care nu lipsește realismul și umorul. Vezi trailer.

Pe locul a doilea în topul preferințelor publicului de la Noaptea Lungă a fost Doamna în negru (r. Ivan Barge, Noua Zeelanda, 2015), distins cu premiul juriului la Rhode Island International Film Festival și premiul publicului la Clermont-Ferrand, o comedie despre un reputat fotograf de modă trebuie să-și dovedească inventivitatea în cea mai atipică situație: dispariția bruscă a unei pisici cu proprietar simpatic.

Câștigătorul Oscarului pentru scurtmetraj în 2016, Bâlbâitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015) a fost pe locul 3 în ordinea voturilor publicului, iar Kung Fury (David Sandberg, Suedia, 2015), nominalizat la Cannes și Oscar, a fost al 4-lea preferat.


O noapte în Tokoriki  este al treilea scurtmetraj important al Roxanei Stroe, după Plante Perene (Premiul Criticii acordat de U.C.I.N. în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CINEMAIUBIT – 2013) și Black Friday (Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj Romanesc in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF – 2015). Este, de asemenea , filmul său de  absolvire a masteratului la UNATC.

Următorul eveniment ShortsUP, Marele Picnic, ediția a III-a va avea loc pe 29 și 30 iulie la Grădina Botanică București. Detalii curând.

Mai multe scurtmetraje

Stare