Noile voci ale cinema-ului american la ShortsUP via New York

Filme scurte si diversitate culturala, pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO

Pe 26 si 27 aprilie, editia de primavara ShortsUP propune o calatorie cinematografica in inima orasului supranumit ”centrul universului”. Diversitatea culturala si povestile culese din viata de zi cu zi a New York-ului unesc filmele din programul ShortsUP via New York. In fiecare dintre cele doua seri va rula acelasi program de scurtmetraje. Trailerul evenimentului.

Inainte sa incep selectia de scurtmetraje pentru ShortsUP via New York nu mi-a trecut niciodata prin minte ca mi-as dori sa locuiesc acolo. Orasul pe care l-am descoperit prin intermediul filmelor e mult mai efervescent decat imi imaginam. Noile voci ale cinemaului independent newyorkez abordeaza de multe ori teme sociale sau problematici istorice. In fond, nimic nou. Dar constructiile provocatoare si inovatiile vizuale ofera spectatorului o perspectiva noua asupra lucrurilor de care a auzit de nenumarate ori”,  spune Alexandra Safriuc, selectioner de film ShortsUP.

O zi proasta_ Larry Cohen

O zi proasta (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie si drama, despre intelesul coincidentelor in situatii limita. Cand iti uiti geanta in metroul aglomerat din New York, intr-un moment de criza, ai o singura posibilitate: sa respiri adanc si sa astepti ca o intalnire accidentala sa-ti arate drumul inapoi spre casa. Un film ce ajunge in premiera in Romania pentru publicul ShortsUP, dupa ce a fost selectat la Palm Springs International ShortFest 2013.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, porneste de la o intrebare incomoda: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodata pe prima pagina a celui mai influent ziar american? Filmul tinerei regizoare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce stim despre presa americana.

Face to face

Muzica si poezia vizuala se reunesc in scurtmetrajul In fata ta (r. Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care exploreaza trei destine diferite din New York: o emigranta din Bolivia, o cantareata de hip-hop si o jurnalista pasionata de dans.

Mai multe despre eveniment.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactiva in viata culturala si sociala a New York-ului, vazut ca punct de influenta pentru numeroase trenduri din intreaga lume artistica, muzicala sau politica. Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte naratiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul  Chenar.ro, primul proiect romanesc de jurnalism vizual.

ShortsUP via New York are loc in pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitala. Colectia de filme scurte cu aer metropolitan ruleaza in doua seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra in atmosfera newyorkeza. Programul de filme va fi completat si de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop si r&b ale underground-ului american.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costa 25 de lei pe seara si pot fi achizitionate in avans din reteaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasa. Biletele pot fi achizitionate si direct la CinemaPRO, in limita locurilor disponibile, pe 26 si 27 aprilie.

Mai multe scurtmetraje

Stare