Noaptea Lunga 2014: program complet

Ajunsa la a 6-a editie, Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton al iubitorilor de cinema in doze mici, va avea loc anul acesta pe 28 iunie, la Gradina Botanica din Bucuresti. O noapte intreaga in care scurtmetrajele premiate ale anului vor anima un colt linistit al capitalei, locul perfect pentru evadare urbana.

Helium (r.Anders Walter, Danemarca, 2014)

Mai jos programul complet al eveniment.

19:00 Deschidere acces: prin Strada Portocalelor, Splaiul Independetei. Urmariti semnele ShortsUP 🙂 HARTA AICI. 

19:00 – 21:00

DJ set nicecream.fmRadio-ul online nicecream.fm e ”provider” oficial de relaxare pe pajistea cu filme. De la 19 pana la 21:00, atmosfera noptii lungi va fi pregatita de un DJ set live cu funk, disco, jazz, chill. Muzica buna care o sa va arunce direct in starea de visare, sau intr-o vacanta (imaginara, deocamdata). Veti avea parte si de vizualuri care sa acompanieze muzica cu dor de duca. Ininate de filme lasam mintea si urechea sa umble libere! Chillout zone-ul creat de nicecream.fm e de neratat.

Tururi Ghidate in Gradina Botanica. Cei care vor sa descopere Gradina Botanica cu ocazia noptii lungi, o pot face printr-un tur ghidat printre aleile unuia dintre cele mai frumoase spatii verzi din Bucuresti. Tururile sunt realizate cu sprijinul voluntarilor de la Asociatia Team Work si incep de la ora 19:00, langa sectorul denumit ”Gradina Italiana”.

Board Games de la Taraba de Jocuri. Pentru ca Noaptea Lunga va fi lunga la propriu, spiritul cinefil va fi mentinut alert cu board-games de la Taraba de Jocuri: in pauzele dintre filme spectatorii sunt invitati sa-si puna imaginatia si spiritul de echipa la incercare in zona dedicata jocurilor de societate.

21:30: Scurtmetraje din Competitia ShortsUP Audience Award. Votati filmul serii pe www.shortsup.ro!

Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012) 24′ Cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya e o drama puternica despre viata unui fost soldat African.

De una singura (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) 7′ Singurul ajutor de nadejde în momentele grele e propria persoana. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emotie, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival si nominalizat la Oscar.

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) 13′ Williams, psihiatru de meserie, e nevoit sa-l examineze pe enigmaticul domn Voorman, prizonierul care se crede Dumnezeu. A fost nominalizat la Oscar si Bafta.

Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013) 6′ Ce ramane dupa o viata petrecuta pe pamant? Primul sarut, temele nefacute, planurile, încurajarile, pestele la cuptor. A castigat premiul juriului pentru animatie la Sundance 2014.

Sa mori de dragoste ranita (r. Iulia Rugina, Romania, 2014) 22′ În seara asta Andrei si Maria vor auzi pentru ultima oara cantecul Angelei Similea. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj, TIFF 2014.

 22:45 – 23:00: Pauza 15”. Chilled and mixed by nicecream.fm

Mama (r. Łukasz Ostalski, Polonia, 2013) 30′ Małgorzata are doua joburi importante: e politician si mama.  Cel de-al doilea se doveste a fi cel mai greu cand e nevoita sa ia o decizie ce-i va schimba complet viata.

Dejun londonez  (r. Matt Winn, Marea Britanie, 2013) 19′ A fi sau a nu fi… hipster. Asta-i întrebarea arzatoare din ”Dejun londonez”, comedie delicioasa despre un cuplu care ar face orice pentru a-si depasi rutina.

Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014) 23′ HELIUM e o lume magica populata de nave spatiale si jocuri fabuloase. Nu conteaza daca exista sau nu cu adevarat. Pentru Alfred, e cea mai buna lume posibila. Oscar-ul

00:18 – 00:35 Pauza 15”. Chilled and mixed by nicecream.fm

O femeie minunata (r. Monia Chokri, Canada, 2013) 28′ Sarah are 30 de ani si tot ce trebuie pentru a reusi: frumusete si inteligenta. Mai ramane sa-si înfrunte fricile si prietenele, lucru deloc usor.

Ferma de ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014) 10’ Un cuplu de varsta a treia, un iPad si o ferma online de ponei, într-o comedie hilara despre diferentele amuzante dintre generatii. Distins cu premiul publicului la Aspen Shortfest.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014) 14′ Cum arata viata de zi cu zi a oamenilor care se confrunta cu cele mai dure conditii climatice din lume? O calatorie initiatica prin Rusia de Nord si Siberia. Premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival si Locarno International Film Festival.

De la om la om (r. Dustin Guy Defa, SUA, 2014) 18′ Dimineata de dupa o petrecere intensa nu e niciodata usoara. E foarte posibil sa descoperi o persoana straina dormind în propria sufragerie. Ce faci cand nu mai vrea sa plece? Premiul DAAD Short Film Award.

Domnul Invizibil (r. Greg Ash, Marea Britanie, 2013) 14′ Un barbat singuratic pare invizibil pentru lumea din jur. Dar cand calatoreste în inima Londrei, a fi invizibil se dovedeste cea mai pretioasa arma.  Premiul special al juriului la Austin Film Festival si premiul cel mare la Seattle Shorts.

Ultima zi (r. Deben Van Dam, Belgia, 2013) 27′ Tibo e asistent medical si sufera de o afectiune comuna: plictiseala. Lucrurile se schimba complet atunci cand e nevoit sa îi tina de urat pacientului Frans Claeskens în ultima sa zi din viata.

Inainte sa pierzi totul (r. Xavier Legrand, Franta, 2013) 29′ Miriam are doi copii si un sot de care se teme. Cum ar putea sa-si salveze familia? Poveste intensa despre curajul de a-ti schimba viata în momentele grele. Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Cesar.

03:00: Romanian Shorts UP

Sectiune in afara competitiei

Jazz (r. Mircea Ibadof, Romania, 2014) 15′ Cat de mult poti sa astepti sa-ti împlinesti un vis? Uneori si o viata întreaga, niciodata nu e prea tarziu sa-l pui în aplicare. Scurtmetraj prezentat la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner.

Trece si prin perete (r. Radu Jude Romania, 2014) 17′ Distins cu mentiunea Speciala Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes, filmul lui Radu Jude este o adaptare îndrazneata dupa povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov.

Kowalski (r. Andrei Cretulescu, Romania, 2014) 18′  Filmul îi are în prim plan pe Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Serban Pavlu – trei barbati care se întalnesc într-un pub. Unul dintre ei are prea multe întrebari, al doilea are un plan perfect, iar al treilea nu are nicio sansa.

Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, Romania, 2013) 28′ Comedie de rasu’ plansu’ în care o tanara corporatista trebuie sa-si duca bunica la mare si sa se întoarca la timp în Bucuresti pentru a nu-si pierde jobul. Dar simpatica bunica are alte planuri.

Mai multe scurtmetraje

Stare