FILMUL SCURT PE 2 începe mâine seară

Emisiunea “Filmul scurt pe 2” începe joi seară cu marele câștigător la Oscar și cu un film românesc multi-premiat

Două filme scurte și două personalități care le comentează. Scurt pe 2. Mai exact, “Filmul scurt pe 2”, căci acesta este numele emisiunii care va difuza, din 7 aprilie, în fiecare joi de la ora 23.00, cele mai valoroase filme de scurtmetraj. Emisiunea este o co-productie a TVR 2 cu ShortsUP.

În fiecare săptămână, la TVR 2 vor concura un film scurt românesc și unul aparținând cinematografiei internaționale pentru a se impune în memoria afectivă a cinefililor. Căci, oricât de valoroase ar fi, scurtmetrajele au în general o viață scurtă și plină de neajunsuri. Sistemul de distribuție pentru aceste producții, de multe ori adevărate bijuterii cinematografice, este aproape inexistent, ele rămânând în facultățile de film sau în cel mai bun caz în festivaluri de film anuale. Unele dintre ele își trăiesc “minutele de glorie” pe internet, însă cele mai multe nu ajung decat în cazuri excepționale la public.

Filmul scurt pe 2

ShortsUP încercă o compensare a acestei realități prin punerea în lumina reflectoarelor a celor mai valoroase și mai premiate filme de scurtmetraj, prin evenimente lunare și, din 7 aprilie, prin emisiunea săptămânală “Filmul scurt pe 2”.

Prima ediție va prezenta, în premiera la televiziunile din România, marele câștigător la Oscar din 2010, și un scurt românesc nominalizat la Clermont-Ferrand în 2010.

E vorba de Noii locatari (SUA/Danemarca, regia  Joachim Back) care spune o istorie terifiantă într-un mod amuzant și romantic și de Muzica în sânge (România, 2010, regia Alexandru Mavrodineanu).

Noii locatari a obținut marele premiu pentru scurtmetraj de ficțiune la premiile Oscar din 2010. Muzica în sânge, cu Andi Vasluianu și Dorotheea Petre, are în centru o audiție la un faimos producător de manele, când tatăl și fiul sunt aproape de visul lor. Lucrurile nu merg însă conform planului, dar, uneori, fericirea vine de unde nu te aștepți. Pelicula a obținut numeroase premii, între care Cel mai bun film la festivalul UNE NUIT TROP COURTE din Franța, Marele premiu la Festivalul ASIANA din Coreea, Cel mai bun film la festivalul european BREST, în Franța și Cel mai bun film la NexT.

Invitații primei ediții, cei care vor întoarce filmele pe toate fețele, sunt jurnalistul Costi Rogozanu și criticul de film Anca Grădinariu.

Emisunea “Filmul scurt pe 2” are o durată de o oră și va promova cu precădere filmele recente și pe tinerii regizori români.

Filmul scurt pe 2Filmul scurt pe 2Filmul scurt pe 2

Mai multe scurtmetraje

Stare