Filmele de la Noaptea Lungă în 3 video-cronici

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineață, cei mai pasionați iubitori de film vor avea experiența singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediție, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră națională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

Pentru prima dată, întreg programul evenimentului va fi redat în format video, prin cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

Irina Margareta Nistor, critic de film. Viaduct (r. Patrice Laliberté, Canada, 2015), cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Film Festival.

Va fi proiectat în premieră națională pe 2 iulie în Pavilionul Central Romexpo. E povestea lui Mathieu, un băiat de 17 ani, care, într-o noapte banală, face trecerea către maturitate printr-un graffiti desenat pe peretele unui viaduct. ”Un film despre familie, un film în care o să vă recunoașteți fiecare dintre voi – sunt absolut sigură că la sfârșit veți avea un sentiment de fericire absolută”, îl descrie Irina Margareta Nistor.

Alex Gâlmeanu, fotograf. Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival.

Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților. Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală. ”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu.

Iulian Văcărean, organizator evenimente & prieten ShortsUP. Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), nominalizat la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL. O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură. ”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean

Din program face parte și câștigătorul Palme d’Or la Cannes Film Festival, filmul Valul ’98 (r. Ely Dagher, Liban, 2015), povestea relației dintre Omar și orașul Beirut, dar și Șunca Doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc în București în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului și artelor multimedia. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor avea parte și de spectacole live și instalație de artă video. Maratonul cinematografic va fi transmis simultan și în alte orașe din țară – mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim începand cu 8 iunie la pretul de 30 de lei in perioada Early Bird (8 iunie – 21 iunie), 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile. Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Mai multe scurtmetraje

Stare