Despre noi, in 5 filme scurte romanesti de vazut online

Fiecare scurtmetraj ”made in Romania” spune cate ceva despre noi. Intr-un sat uitat de lume se fabrica o revolutie cu totul speciala: in beciuri, printre damigene si suspiciuni de terorism. Intr-o clasa de liceu industrial se naste o iubire atipica, cu nume de cod ”strung”. Un pic mai departe, intr-un hotel din Padova, 50 de romani urmeaza sa petreaca o noapte de neuitat intr-o cameră de 25 mp. Oricum ar fi, Romania e a noastra, la fel ca povestile si oamenii ei, personaje de film sau din viata reala.

1.  Stremt 89 (r. Dragos Dulea, Anda Puscas, Romania, 2011)

“Vai de mine, e Revolutie! Era asa un balamuc plutitor!”, spun personajele documentarului “Stremt 89″ in incercarea de a descrie situatia de acum 20 de ani din satul de munte uitat de lume. Un scurtmetraj amuzant si sensibil despre o revolutie romana din varf de munte, ce a inceput printre damigene, in beciurile din sat, o mana de localnici hotarati sa schimbe regimul si multe suspiciuni de terorism.

2. Strung LOVE (r. Victor Dragomir, Romania, 2010)

Mai 1984. Viorel, un “tocilar” de la clasa de lăcătuşerie a unui liceu industrial de provincie, se înscrie într-un concurs de producţie de nituri ca să câştige atenţia şi inima Ilenei – o colegă de la clasa de croitorie. Dragostea made in Romania. Cu: Bogdan Marhodin și Olivia Niță.

3.  Grand Hotel Italia (r. Rodi Cotenescu, Romania, 2011)

O camera de hotel din Padova cu sase paturi in care mult mai mult de 6 romani trebuie sa isi petreaca o noapte. Grand Hotel Italia iti ramane in minte in primul rand prin tematica: pune problema emigratiei folosindu-se de un umor la limita absurdului.

4. Waste (r. Anton Groves, Damian Groves, Romania, 2012)

El si ea se intalnesc, se plac si devin un cuplu. Amandoi ascund insa pacate grele si niciunul nu banuieste ce-l asteapta. ”Waste” e o comedie suprarealista care suprapune umorul negru si fantezia pentru a crea o poveste bizara si amuzanta despre monstrii interiori.

5. Un cartus de Kent si un pachet de cafea (r. Cristi Puiu, Romania, 2004)

Scurtmetrajul regizat de Cristi Puiu in 2004 e povestea legaturii de-o viata dintre tata (Victor Rebengiuc) si fiu (Mimi Branescu), redusa la o conversatie ce se consuma intr-un restaurant bucurestean. 


Mai multe scurtmetraje

Stare