Competitia ShortsUP Audience Award la Noaptea Lunga

Pe 28 iunie, la Gradina Botanica, publicul e singurul juriu

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Gradina Botanica din Bucuresti, incepand cu ora 20:00. La a 6-a editie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului.

Pentru prima data, evenimentul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte va include o competitie internationala de scurtmetraj in care cel mai bun film va fi ales de public si rasplatit cu 1.500 EURO. Competitia ShortsUP Audience Award este sustinuta de Digi Film si include 15 productii care au fost deja validate de marile jurii internationale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand. Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmeaza sa treaca si testul publicului – cel care face ca povestea cinema-ului sa continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lunga traverseaza in forta 12 spatii culturale diferite: Franta, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie si Romania. Un program plin de povesti la timpul prezent,  dramele si comediile ce compun intregul vietii de zi cu zi: unele amuzante, altele tragi-comice, cele mai multe aducatoare de inspiratie.

Programul filmelor din competitie

Competitie NLFS

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) 13′ Williams, psihiatru de meserie, e nevoit sa-l examineze pe enigmaticul domn Voorman, prizonierul care se crede Dumnezeu. Dar inainte sa afle adevarul, trebuie sa gaseasca raspuns la o intrebare personala: ce ne legitimeaza sa fim cine credem sa suntem? Identitatea noastra nu e mai mult decat o conventie sociala. A fost nominalizat la Oscar si Bafta.

Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014) 23′ Marele castigator la Oscar de anul acesta aduce la un loc inovatia vizuala, imaginatia si o poveste care ramane cu tine mult dupa finalul filmului. HELIUM e o lume magica populata de nave spatiale si jocuri fabuloase. Nu conteaza daca exista sau nu cu adevarat. Pentru Alfred, un tanar ce sufera de o boala incurabila, e cea mai buna lume posibila.

Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012) 24′ Cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya e o drama puternica despre viata unui fost soldat african. Nu e greu sa treci prin razboi: fie te obisnuiesti cu rolul de calau, fie risti sa fii victima. Cel mai dificil e sa duci cu tine in viata toate amintirile: cum sa fii tu insuti cu un trecut care te chinuie la fiecare clipa?  Film scurt nominalizat la Oscar.

De una singura (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) 7′ Singurul ajutor de nadejde in momentele grele e propria persoana. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emotie, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival si nominalizat la Oscar.

Ferma de ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014) 10’ Un cuplu de varsta a treia, un iPad si o ferma online de ponei, intr-o comedie hilara despre diferentele amuzante dintre generatii. Distins cu premiul publicului la Aspen Shortfest.

Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013) 6′Ce ramane dupa o viata petrecuta pe pamant? Primul sarut, temele nefacute, planurile, incurajarile, pestele la cuptor. Un barbat se angajeaza in cea mai dificila slujba posibila: trebuie sa inventarieze istoria existentei umane inainte ca lumea sa dispara. Filmul lui Bernardo Britto a castigat premiul juriului pentru scurtmetraj animatie la Sundance 2014.

Dejun londonez  (r. Matt Winn, Marea Britanie, 2013) 19′ A fi sau a nu fi… hipster. Asta-i intrebarea arzatoare din ”Dejun londonez”, comedie delicioasa despre un cuplu care ar face orice pentru a-si depasi rutina. Premiul special al juriului la Aspen Shortsfest.

Domnul Invizibil (r. Greg Ash, Marea Britanie, 2013) 14′ Un barbat singuratic pare invizibil pentru lumea din jur. Dar cand calatoreste in inima Londrei, a fi invizibil se dovedeste cea mai pretioasa arma.  Premiul special al juriului la Austin Film Festival si premiul cel mare la Seattle Shorts.

Sa mori de dragoste ranita (r. Iulia Rugina, Romania, 2014) 22′ In seara asta Andrei si Maria vor auzi pentru ultima oara cantecul Angelei Similea. Pentru ca asta este seara in care fiecare a decis ca va muri. De dragoste ranita. A castigat premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj, TIFF 2014.

Inainte sa pierzi totul (r. Xavier Legrand, Franta, 2013) 29′ Miriam are doi copii si un sot de care se teme. Cum ar putea sa-si salveze familia? Poveste intensa despre curajul de a-ti schimba viata in momentele grele. Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Cesar, cel mai bun film frantuzesc la Clermont-Ferrand International Short Film Festival si mentiune speciala la Uppsala International Short Film Festival.

Mama (r. Łukasz Ostalski, Polonia, 2013) 30′ Małgorzata are doua joburi importante: e politician si mama.  Cel de-al doilea se doveste a fi cel mai greu cand e nevoita sa ia o decizie ce-i va schimba complet viata. Cel mai bun scurtmetraj de fictiune la New Horizons International Film Festival.  

De la om la om (r. Dustin Guy Defa, SUA, 2014) 18′ Dimineata de dupa o petrecere intensa nu e niciodata usoara. E foarte posibil sa descoperi o persoana straina dormind in propria sufragerie. Ce faci cand nu mai vrea sa plece? Constructia inovatoare a impresionat juriul festivalului de film de la Berlin care i-a acordat premiul DAAD Short Film Award. A castigat si premiul special al juriului la SXSW.

O femeie minunata (r. Monia Chokri, Canada, 2013) 28′ Sarah are 30 de ani si tot ce trebuie pentru a reusi, incepand cu frumusete si inteligenta. Mai ramane sa-si infrunte fricile si prietenele, lucru deloc usor. Cea mai buna fictiune la Tampere International Short Film Festival.

Ultima zi (r. Deben Van Dam, Belgia, 2013) 27′ Tibo e asistent medical si sufera de o afectiune comuna: plictiseala. Isi petrece timpul gandindu-se la bani si organizand pariuri cu colegii de munca. Lucrurile se schimba complet atunci cand e nevoit sa ii tina de urat pacientului Frans Claeskens in ultima sa zi din viata. Marele premiu la Brussels Short Film Festival 2014.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014) 14′ Cum arata viata de zi cu zi a oamenilor care se confrunta cu cele mai dure conditii climatice din lume? O calatorie initiatica prin Rusia de Nord si Siberia. Premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival si Locarno International Film Festival.

––

VREME

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte este un eveniment in aer liber, supus starii vremii. In cazul in care vremea va impiedica buna desfasurare a evenimentului la Gradina Botanica, acesta va fi reprogramat pentru sambata, 5 iulie, astfel incat o parte cat mai mare dintre cei care vor sa participe sa poata bucura de filmele din program, in cele mai bune conditii.

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2014 are loc la Gradina Botanica Bucuresti, de la ora 20:00 pana in zori la 5:00 dimineata. Spatiu perfect pentru evadare urbana, gradina va fi animata de 6 ore de filme scurte plus muzica buna si visuals create special de radio-ul de vacanta nicecream.fm. Biletele pot fi achizitionate in avans la pretul de 35 de lei prin MyTicket si Eventim, folosind optiunea ”print at home”. In limita locurilor ramase disponibile, vor putea fi cumparate si in seara evenimentului la pretul de 40 de lei.

Vezi aici cum te pregatesti de Noaptea Lunga. 

Mai multe detalii DESPRE BILETE

Mai multe scurtmetraje

Stare