26 scurtmetraje, 15 tari, nenumarate stari de spirit

A 5-a editie “Noaptea Lunga a Filmelor Scurte” are loc sambata, pe 8 iunie, la Turbohalle. Spiritul cinefil al bucurestenilor va fi pus la incercare de o noapte intreaga cu 6 ore de filme scurte si bune, productii recente care au facut ocolul lumii cu opriri la cele mai prestigioase festivaluri de film.

Anul acesta noaptea scurtmetrajelor cuprinde 26 de filme scurte din 15 tari. Circuitul cinematografic porneste din Europa si ajunge in Asia, Canada, Australia sau Africa. Scurtmetrajele sunt impartite in 6 sectiuni care vor antrena uimirea, curiozitatea, emotia si umorul spectatorilor ShortsUP de la 20:00 pana la 5:00 dimineata. Trailer.

Curfew

Sectiunea OpenUP deschide seara cu animatia castigatoare la premiile BAFTA, Cum a aparut Longbird (r. Will Anderson, Marea Britanie, 2011), un documentar despre confruntarea directa dintre creator si personaj. Printre filmele WarmUP se numara Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011), comedie distinsa cu Ursul de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin.

Miezul noptii aduce in prim plan scurtmetrajele aplaudate ale ultimului an, la categoria WinnersUP: Inainte de stingere (r. Shawn Christensen, SUA, 2012), marele castigator al premiului Oscar si Edmond, magarul (r. Franck Dion, Franta/Canda, 2012) – cea mai buna animatie la Toronto Film Festival. Din sectiunea castigatorilor nu lipseste nici scurtmetrajul romanesc In acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2013) care a adus Romania pe lista premiilor de la Cannes 2013. Povestea lui Tudor Jurgiu, distinsa cu premiul al 3-lea in cadrul competitiei Cinefondation face radiografia cuplului modern in care el si ea nu reusesc sa traiasca nici impreuna nici separat.  GoingUP vine cu spiritul de aventura din scurtmetrajul Talismanul salvator (r. Matthew Moore, Australia, 2013), un film despre super-eroul din fiecare.

Doza de fantezie, suspans si imaginatie incearca sa mentina vie atentia publicului in sectiunea KeepUP. Evadarea lui Jimmy (r. Trevor Anderson, Canada, 2012) e un musical inovator si excentric care a luat premiul DAAD la Festivalul de Film de la Berlin. WakeUP e sectiunea care testeaza abilitatile celor mai rezistenti cinefili. Ce fel de filme scurte se pot vedea la ora 4 dimineata? O combinatie de comedii tonice si drame emotionante printre care si Iubire incalcita (r. Jan Czarlewski, Elvetia, 2012, in care un tanar balbait face eforturi chinuitoare pentru a cuceri inima unei colege.

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte e singurul moment din an in care scurtmetrajele premiate fuzioneaza cu muzica buna si atmosfera urbana. Calatoria in lumea filmelor scurte va fi completata de un DJ set marca Electric Brother, board games si expozitia colectiva ”Bucuresti Optimixed”, o interventie artistica spontana care prezinta Bucurestiului din perpectiva a 12 tineri ilustratori.

Programul integral al filmelor este disponibil AICI.

––

Biletele pentru Noaptea Lunga a Filmelor Scurte pot fi cumparate in avans prin MyTicket sau Eventim la pretul de 30 de lei sau la eveniment la pretul de 35 de lei. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro. ShortsUP vorbeste despre filme scurte si bune si pe Facebook si Twitter.

Mai multe scurtmetraje

Stare